Plantarium tuinenproject 2017

Plantarium tuinenproject 2017

Voor de editie 2017 van Plantarium hebben 4 tuinontwerpers de opdracht gekregen om enkele bijzondere tuinen te ontwerpen. Die moesten aansluiten bij het thema van de beurs: Storytelling.
De ontwerpers Angela Warmerdam, Jans Bos, Peter van Dam en Peter Zaal, stelden zich de vraag hoe dit aan te pakken, om niet kunstmatige tuinen te laten aanleggen. De beurs speelt zich immers binnen af, in volle zomer.

logo platarium2017

Inspiratie

Dat thema ‘Storytelling’ van het Plantarium betekent letterlijk dat iets interessanter is als het verhaal verduidelijkt wordt. Dus zochten zij naar iets dat alle mensen die de beurs zullen bezoeken zal aanspreken. Al snel werd duidelijk dat het meest inspirerende voor iedereen juist de andere mensen zijn, zij die iets bijzonders hebben gedaan of verwezenlijkt. Er moesten dus bij de 8 tuinen ook 8 verhalen van aparte mensen verteld worden. Over 8 mensen die anderen hebben geïnspireerd.
Daarvoor zijn wereldberoemde mensen gekozen als de tekenaar en filmmaker Walt Disney, het meisje Anne Frank, de wielerheld Joop Zoetemelk en de schrijfster van musical en televisieseries Annie MG Schmidt. Maar ook Wolfgang Amadeus Mozart, de beroemde klassieke componist, de vrijheidsstrijder en politicus Nelson Mandela of de waanzinnige schilder Salvador Dali. Plus Don Quichotte, de romanfiguur die de wereld wilde verbeteren maar tegen windmolens streed.

Verhalen

Die figuren zijn natuurlijk niet te zien, maar hun ideeën en hun werelden wel, die zijn in een fantasietuin omgezet. Daarin zal het publiek de verhalen herkennen in oh’s en ah’s.
Eigenlijk is dat wat tuinontwerpers in elke tuin doen: een verhaal vertellen. Van de familie die er woont, van de geschiedenis of van de plek in het landschap. Elke tuin moet zijn eigen karakter en uitstraling hebben, net zoals de acht tuinen op de beurs dat hebben: heel verschillend ,herkenbaar en uniek.

Beurs

De Plantarium beurs zal als opdrachtgever de tuinen in augustus 2017 laten aanleggen. Dit wordt gedaan door diverse hoveniersbedrijven uit Boskoop en omgeving, van Alphen a/d Rijn tot … , zodat bezoekers van 23 tot en met 26 augustus de tuinen met hun verhalen kunnen komen bewonderen. Op Youtube wordt al een tipje van de sluier opgelicht, omdat Jos van Lint van de Plantarium directie bij de ontwerpers langskwam terwijl ze in | het ontwerp instituut | aan het werk waren.

Kom ook de inspiratietuinen bekijken en laat je verrassen tijdens de beursdagen in het Plantarium. Alle vier de ontwerpers zouden het fijn vinden om je persoonlijk te kunnen ontmoeten op het ontwerpers plein. Op zaterdag 26 Augustus is de vakbeurs geopend voor de particulier.

groepsfoto Plantarium tuinenproject 2017